joi, 12 iulie 2007

Those were the days...


Ce nu prea înţeleg eu câteodată este ipocrizia şi egoismul celor din jur. De exemplu, azi, mergând cu troleul 71, am fost martor la o discuţie între un nene şi o tanti, mult trecuţi de vârsta a IV-a, pe care o să încerc să o redau cât mai fidel.

Nenea ii face loc lui tanti şi îi spune:
- Vă rog, luaţi loc!
- Păi am stat 40 de ani în picioare si pentru ce? Pentru o pensie de 3 milioane. (parcă era din reclama aia la pensiile facultative, iar eu eram deja pregătit sufleteşte pentru discursul de babă isterizată care aleargă cu limba scoasă după locurile libere din mijloacele de transport şi care este extrem de scârbită de tineretul din ziua de azi). Zicea că ni le măreşte şi nouă, dar se opune chiorul (eram în zona Cotroceni deci chiorul trebuie să fie Băsescu). Hoţul, el îşi amână procesul ca să i se anuleze faptele şi pe noi nu ne lasă să trăim.
- Păi l-am auzit pe fostul ministru spunând că pensiile se vor majora semnificativ când se va reduce numărul pensionarilor la jumătate.
-Păi da, vor să murim cu toţii...

Restul conversaţiei nu-l mai relatez deoarece mi se pare nesemnificativ raportat la sentimentul pe care mi l-a creat prima parte. Toată această situaţie eu o văd ca o consecinţă directă a comunismului. Noi, tinerii din ziua de astăzi ducem în spate atât corupţia tipică ţărilor din blocul comunist (kentul şi cafeaua la nivel mic, comisionul şi protocolul la nivel înalt) cât şi pensionarii comunismului, gloata muncitorească ieşită la pensie pe "ordonanţă" şi nu numai, care în urma îndoctrinării şi a "Parfumului dero din anii cei mai frumoşi" este o masă inertă (economic şi social) care aşteaptă să cadă totul de sus de la conducătorul mult iubit. Dacă ţi-e foame nu cerşeşti, mişti ceva din care să iasă un ban. Ţi-e sete? Nu aştepţi să vină primarul să-ţi dea. Mentalitatea "am muncit deci trebuie să-mi dea statul" e total greşită. Muncitorii din industria steroidizată din regimul comunist nu realizează că munca lor a fost o muncă artificială, că în locul mamuţilor ceauşişti au rămas doar oasele care nu au niciun pic de sevă şi hrănirea găurii negre care sunt pensionarii comunismului înseamnă sugrumarea economiei şi subjugarea tinerilor în cărarea în spate a unor oameni care nu fac altceva decât se plângă că nu au bani. Şi mie mi-ar plăcea să primesc bani degeaba şi să cer şi mai mult. E foarte uşor să ceri decât să lupţi pentru nevoile pe care le ai. Suntem o naţie de trântori specializaţi în cerşitorie.

Sper să apuc şi eu timpurile în care incorectitudinile autorităţilor să fie sancţionate în instanţe de organizaţii nonguvernamentale, când stilul ăsta de agresivitate pasivă asemănătoare câinelui care latră de pe marginea drumului va dispărea şi când poporul român va înţelege că totul în viaţă se plăteşte, nimic nu e pe gratis, totul are un preţ.

7 comentarii:

Anonim spunea...

bai, ai mei parinti nu au muncit degeaba. Cred ca daca tata facea munca sa artificial, deraiau trenurile si tu nu mai ajungeai la Pitesti, da? X( ... (de mama nu zic nimic, ca-i urasc pe aia de la arctic). Nu ii mai baga pe toti in aceeasi oala, ... fascistule! :P ...

Friday July 13, 2007 - 12:09am (EEST) by adi

Anonim spunea...

Sa inteleg ca incurajezi moartea acestora?:P Ce poti mai sa le faci? Sunt si e trecuti de vreme si puteri nu mai au. In afara de crescut nepotei, eu sincer nu cred ca le pot gasi o alta intrebuintare. Fiecare are "timpul" lui, in care, cu bine, cu rau, incearca sa scoata si el niste rezultate bune.
Sistemul nostru asa a fost gandit: tinerii de azi muncesc sa le asigure linistea tinerilor de ieri[pensionarilor]. Si aa vom munci si noi sa ajutam o baba cocosata cu o marire de 10 lei si asa vor unci si altii pt noi si probabil ne vor condamna la fel [k deh..si noi vom sta pe spatele lor..].

Thursday July 12, 2007 - 11:23pm (PDT) by ζ♥Andrujk♥

Mihai spunea...

Nu sunt fascist, dar nici socialist, fiecare trebuie sa lupte pentru dreptul lui. Exact ca in Filantropica: "mana-ntinsa care nu spune-o poveste nu primeste pomana". Exact asta am incercat sa spun, fiecare vrea cat mai mult si eventual cat mai gratis :P. Nu vreau moartea pensionarilor, dar nici nu mi se pare normal ca un basinos care castiga 3 milioane sa aiba pretentia ca statul sa-i plateasca intretinerea. Daca nu poti face fatza vietzii la oras te duci unde traiul este mai ieftin. Daca nu te poti adapta societatii nu poti cere schimbarea societatii ci lupti sa te adaptezi ei. Nu vreau moartea pensionarilor, dar fac o diferenta intre bunicii mei de la tzara care desi au tot ce le-ar trebui inca mai muncesc si pensionarii de la oras care nu fac nimic dar stiu sa faca galagie.

Cand am spus munca artificiala m-am referit la intreprinderile care trebuia sa genereze acum niste venituri care sa acopere pensiile fostilor muncitori. Adica munca lor de atunci nu mai are acoperire acum pentru ca pensiile sa fie sustinute de economie.

Inca odata, nimic nu vine gratis, iar taxele platite acum de firme pentru salarii reprezinta mult prea mult (~45% se duce la stat sub diferite forme si 55% reprezinta salariul net). Si sa nu-mi spuneti ca si eu voi ajunge candva pensionar pentru ca eu prefer sa-mi port singur de grija decat sa astept mila unui guvern in an electoral. Daca Basescu a respins marirea pensiilor bine a facut, pentru ca in momentul de fata Romania are nevoie sa se investeasca in sectoarele de varsta care pot duce la dezvoltarea tarii...

Friday July 13, 2007 - 03:14pm (EEST)

Anonim spunea...

eu una nu iti inteleg ura pentru pensionari. Nu pe ei trebuie sa-i urasti. Ceea ce cer (nu cersesc) ei este sa supravietuiasca in aceste conditii vitrege. Toate s-au scumpit, in timp ce pensiile au stagnat si asa a ajuns sa aiba un batran pensie de un milion. Tampitii aia de psdisti i-au pus lui base in cap pensionarii tocmai ca stiau ca nu are de unde sa dea banii aia, scotand in evidenta ca nu vrea basescu, pt ca e el al dracu' ... Banii pentru marirea pensiilor nu de la noi, cei care muncim acum trebuie luati, tocmai asta e problema. Si mai ziceam ca nu e corect sa-i bagi pe toti in aceeasi oala, ... tocmai pentru ca unii au tras mata de coada intr-o intreprindere ( ...sa zicem apaca sau arctic) din-aia de care scriai si tu mai sus, in timp ce altii au muncit serios in posturi cu raspundere; unii au facut doar cateva clase din scoala, si au fost oieri sau mai stiu eu ce?! ... dar asteapta si ei pensie, in timp ce altii au fost profesori (si nu au facut treaba de mantuiala, chiar daca erau in functie pe vremea lui ceausescu). Nici macar nenorocitii astia care zic ca le maresc pensiile nu fac deosebirea.
Ei, uite, d-aia sunt eu revoltata :D ...

Friday July 13, 2007 - 04:01pm (EEST) by adi

Mihai spunea...

Diferenta intre noi este ca eu am o gandire liberala si tu de centru stanga. Eu sunt pe principiul ca fiecare trebuie sa lupte pe felia lui cu egalitate de sanse, iar egalitatea de sanse trebuie sa fie asigurata de stat. Ajutarea pensionarilor inseamna dezechilibrarea sanselor pentru ca oricat ai spune, marirea pensiilor nu se poate face decat de la buget care este realizat din taxe si impozite, iar taxele si impozitele sunt luate de la partea societatii care obtine venituri, adica de la noi. Nu am ura pe pensionari, pur si simplu nu sunt de acord cu cererile lor si asta e problema mea, n-am nimic cu mesagerul, ci cu mesajul :).

Si NU SUNT FASCIST :P.

Friday July 13, 2007 - 05:19pm (EEST)

Anonim spunea...

am inteles, am inteles, ... :))) doar ca dupa prima citire a postului tau ma gandeam ca ti-i inchipui nasturi si sapun :P ;)) ...

Friday July 13, 2007 - 05:46pm (EEST) by adi

Anonim spunea...

nu stiu unde vezi tu egalitate de sanse, sau drepturi ?! ... ca eu vad doar ca "ai dreptul, dar nu ai" ...

Friday July 13, 2007 - 05:48pm (EEST) by adi