miercuri, 30 mai 2007

Oameni de onoare


Stirea 1

Ambasadorul roman la Viena, Andrei Corbea Hoisie, si-a dat demisia in urma verdictului de colaborator al fostei Securitati, dat de CNSAS. Anuntul a fost facut, sambata, de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu:

"Am avut o discutie intre patru ochi la mine in birou si domnul Hoisie si-a depus cu onoare demisia. Nici macar nu sunt convins ca in sinea domniei-sale, la randu-i, e convins ca a facut politie politica, dar imi dau seama de zbuciumul pe care familia l-a resimtit.Haideti sa spunem ca este vorba de un universitar, care a fost un bun ambasador la Viena, dar in momentul in care apare asa ceva este normal sa iau o asemenea masura"

Comentariu personal:
Dacă ar fi fost act de onoare nu ar fi acceptat postul pe motiv că a facut poliţie politică. Mă piş pe onoarea lui de universitar. Şi dacă până la urmă a fost un act de onoare, de ce a mai trebuit ministrul să ia o asemenea măsură? Sau asta se referă la acceptarea demisiei????


Stirea 2

Inca o amanare in procesul prin care Dan Voiculescu contesta, la Curtea de Apel Bucuresti, decizia CNSAS de colaborare cu politia politica. Dupa ce avocatii lui Voiculescu au depus exceptii de neconstitutionalitate, Curtea de Apel a decis marti sa ia in discutie aceste exceptii intr-o sedinta ce va avea loc in 19 iunie. Atunci vor fi discutate cele 11 exceptii de neconstitutionalitate invocate de avocatul lui Dan Voiculescu in procesul in care acesta contesta verdictul CNSAS, potrivit caruia ar fi facut politie politica.

Comentariu personal:
Asta este ca şi cum ar spune, am făcut poliţie politică, dar nu mă puteţi acuza de asta că dosarul nu avea coperta roz. Buh ne leşi? PC-ul e doar o adunătură de scursuri respinse de toate partidele: Rodica Stănoiu, al cărei verdict de poliţie politică încă se mai judecă, Dan Ioan Popescu cu dosar penal pe rol, mă mir cum de Adrian Năstase nu s-a dus şi el acolo. De-ar veni odată votul uninominal că poate îi mai cară pe câţiva dintre ei la vale.


Stirea 3

JAPONIA. MINISTRUL AGRICULTURII S-A SINUCIS

Ministrul japonez al Agriculturii, Toshikatsu Matsuoka, acuzat de luare de mită, s-a sinucis. Potrivit agenţiilor de presă nipone, demnitarul s-a spânzurat într-un complex rezidenţial destinat politicienilor, din centrul capitalei. El a fost transportat în stare gravă la spital, însă nu a mai putut fi salvat. Potrivit autorităţilor de la Tokyo, numele ministrului este legat de mai multe scandaluri de corupţie, care au pus în dificultate cabinetul premierului Shinzo Abe. În unul dintre acestea, demnitarul a declarat cheltuieli suplimentare ale biroului său, deşi ministerul nu trebuia să plătească chirie.

Comentariu personal:
Un exemplu extrem care ar trebui totuşi să dea de gândit clasei politice despre ce înseamnă demnitate. Într-o lume politică civilizată, dacă există suspiciuni fondate asupra verticalităţii (ca de exemplu un dosar penal), demnitarul trebuie să-şi dea demisia nu să ţină cu dinţii sau cu proteza de un scaun dat de un partid, nu de votul popular sub care se ascund atât de adesea. Şi încă o dată, mă piş pe ea de clasă politică, n-aveţi ce să-mi oferiţi aşa că nu mai vorbiţi în numele meu...

Niciun comentariu: