vineri, 26 septembrie 2008

Unde esti tu Jiji, bre?


Că avem nevoie de un cioban să conducă turma asta de oi incapabile de gândire coerentă şi discernământ în ce priveşte realitate şi manipulare de prost gust.

Nu ştiu de la cine a început, dar zilele astea a tot circulat un mass agasant şi enervant. Răspândacii de „dacă nu trimiţi asta tuturor prietenilor vei avea ghinion 7 ani” au sesizat lipsa de reacţie şi au schimbat mesajul. Mass-ul este următorul:

„Trimis de Ministerul Mediului: Stiti unde se arunca uleiul din tigaie dupa o friptura facuta acasa ? Chiar daca nu facem foarte des friptura, cand o facem, aruncam uleiul folosit in chiuveta, nu-i asa? Aceasta e una dintre cele mai mari greseli pe care le putem face. De ce o facem? Pur si simplu pentru ca nu e nimeni care sa ne explice cum se face corect. Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa asteptam sa se raceasca si sa il punem in sticle de plastic, sau de sticla, sa punem dopuri la sticle si sa le aruncam la gunoi. UN LITRU DE ULEI FACE APROXIMATIV UN MILION DE LITRI DE APA NON POTABILA, CANTITATE SUFICIENTA PENTRU O PERSOANA PENTRU 14 ANI.”

1. Uleiul este comestibil, altfel nu am putea prăji în el. Ce-i drept odată folosit nu mai este la fel de sănătos dar NU toxic. Cum poate ceva ce nu e toxic să transforme apa în nepotabilă? Să citez de pe wikipedia: „Apa potabilă face parte din categoria apelor dulci care au un grad de puritate (referitor la bacterii şi substanţe toxice) ridicat încât este adecvat băutului, sau pentru bucătăria omului.”. E drept că uleiul nu prea e plăcut în apa de băut dar NU e toxic. Mai toxic e mass-ul

2. Să nu uităm că uleiul vărsat în chiuvetă este produs obţinut prin presarea seminţelor de floarea soarelui, deci în mare parte natural = biodegradabil.

3. Apa de canalizare trece printr-o staţie de epurare care este concepută să elimine uleiul din apă, nu în totalitate ce-i drept deşi procesul este mult ajutat de densitatea diferită a substanţelor (dacă vă mai amintiţi de la şcoală, uleiul „stă” deasupra apei).

4. Să ne uităm puţin la incredibila putere de poluare a uleiului: 1 litru poluează 1.000.000 litri de apă. Adică uleiul în concentraţie de 1:1.000.000 este letal. Să nu uităm că e vorba de acelaşi ulei pe care îl folosim la gătit, da? Deci la o ceaşcă de cafea de 0.1 l vom avea 0.0000001 litri de ulei ~ 100 micrograme. Foarte mult, nu? În afară de o uşoară creştere a colesterolului nu m-aş aştepta la altceva de la nimicitoarele 100 micrograme de ulei ars.

5. Iar cantitatea de apă este altă idioţenie, 1.000.000 litri în 14 ani înseamnă aproximativ 71.500 litri pe an, care la rândul lui înseamnă 195 litri pe zi. Spuneţi-mi şi mie cine bea 195 de litri de apă pe zi. Poate o să spuneţi că da, dacă speli vase/haine, faci un duş ajungi la cantitatea asta. Greşit, e vorba de apă potabilă, hainele se pot spăla cu apă nepotabilă limpede, dusul de asemenea. Şi chiar şi aşa, cantitatea mi se pare aberantă.

Aşa că dragii mei mass-messenger-işti, filtraţi şi voi prin creier (mic sau mare cum îl aveţi) ce daţi pe cablu că mai mare e poluarea voastră intelectuală decât un litru de ulei ars. Mai trist e că unii care trimit chiar cred asta. Noroc că sunt biodegradabili...

Pentru a se înţelege clar, nu am nimic împotriva mesajului, nu am spus niciodată ca e bine să arunci uleiul la chiuvetă. Singurul lucru care m-a deranjat este că mass-ul este o insulta la adresa inteligenţei de bun simţ şi nu mi se pare normal ca timpul meu să fie consumat de astfel de mofete scoase pe net de un nene cu un simţ al umorului prea prost dezvoltat doar pentru că unor băieţei şi unor fetiţe le lipseşte capacitatea de discenământ. Mai util ar fi fost un mass de genul: „nu vă spălaţi tuaregu' în Dâmbovicioara, fir-aţi ai dracu de ţărani”